Hackethon Beverwijk in 2040.

Hackethon Beverwijk in 2040.
22 februari 2018

Afgelopen woensdagmiddag zijn zes kinderen van de Zeester naar het Kennemer theater geweest.

Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk organiseerde Hackathon Beverwijk in 2040 waarin op creatieve wijze de uitdagingen besproken werden waar Beverwijk in de toekomst voor staat.

Van de Zeester deden hieraan mee: Dionne Smit (groep 5b), Elen Yagmur (groep 5b), Mirthe Brakenhoff (groep 6b), Yalou van Meurs (groep 6b), Jur Hoogewerf (groep 6b) en Merijn Oosterwal (groep 6b).

Vanuit thema’s als wonen, geld, leefbaarheid, big data en circulaire economie werden lokale vraagstellingen besproken door lokale organisaties, geassisteerd door de creatiefste mensen die zij in Beverwijk hebben kunnen vinden: De kinderen van de basisscholen en de leerlingen en docenten van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk.

Creativiteit voor innovatie en verbeelding van de toekomst

Vanuit het thema ‘Hoe ziet mijn leven in Beverwijk er in de toekomst uit?’ schetsten de kinderen een beeld hoe je in 2040 woont, betaalt, werkt, internet, winkelt, communiceert, et cetera.

De natuurlijke creativiteit van de kinderen uit de groepen 5 en 6 was daarbij van onschatbare waarde. Juist hun voorstellingsvermogen en het buiten de lijntjes kunnen kleuren zijn stimulerend voor een innovatieve en intelligente visie op een toekomstig Beverwijk.

Zes groepen van zes kinderen pakten de volgende challenges op:

  1. Pré Wonen: Hoe ziet mijn ideale woning en buurt er in 2040 uit?
  2. Rabobank: Betalen we in 2040 nog met munten en pasjes en wat is dan de functie van een bank?
  3. Tata Steel: Hoe kan Tata in 2040 minder overlast voor de omgeving veroorzaken?
  4. OD IJmond: Hoe zorgen we er voor dat het begrip ‘afval’ in 2040 niet meer bestaat?
  5. Gemeente Beverwijk: Hoe winkelen we in 2040? Wat doen we met de lege winkelpanden?
  6. Gemeente Beverwijk: Wat weten we in 2040 allemaal van elkaar? En hoe beveiligen we dat?

Onze kinderen zaten bij de challenge over Tata steel, een bedrijf voor deze kinderen niet onbekend. Eén vader werkt hier nog steeds, twee opa’s hadden hier gewerkt toen het nog Hoogovens was en twee kinderen hadden in het orkest van Tata gezeten.

De kinderen hebben alles gepresenteerd en heel bijzonder: op 5 april mogen alle kinderen met de presentaties naar de burgemeester.

Fijn om te zien dat de gemeente Beverwijk de stem van de kinderen serieus neemt. Zij zijn immers onze toekomst!

Foto’s van onze kinderen staan op Facebook. 

VorigeVolgende